Mihályi vázlatos története

A falu Árpád-kori magyar település. Fekvése miatt fontos szerepe volt a Rábaköz és a Répcevidék gyepűinek és gyepűelvének fenntartásában és védelmezésében. Ezzel magyarázható Rábaköz vármegye és a rábaközi ispánság e korban történő létrehozása is.

Részletek: Mihályi vázlatos története

Helytörténeti Fotótár

Önkormányzatunk 2007 óta gyűjti a Mihályiról készült régi fényképeket, újságcikkeket, kordokumentumokat, térképeket. Ezeket jórészt a lakosságtól kapjuk, azok digitalizálása, szerkesztése után bekerülnek a Helytörténeti Fotótárba. A fotótár adatbázisát a Faluházban kezeljük. A gyűjtemény darabjaiból kiállítások és kiadványok készülnek, valamint könyvek anyagához is felhasználhatók. A fotótár képeiből rendszeresen közzé teszünk a számukra létrehozott facebook oldalon, amely „Mihályi anno” címen kereshető:

Részletek: Helytörténeti Fotótár

Kiállítások

Jelenleg két kiállítás tekinthető meg falunkban.

Állandó kiállításunk a "Helytörténeti kiállítás", amely a Kultúrházban látogatható. Ez a fotókiállítás Mihályi történetéből mutat be fontos mozzanatokat, hiteles képet festve a falu egykori közösségi életéről, ma már nem látható épületeiről. Helyet kapott a falakon az a két oklevél, amelyben először említik Mihályi nevét, így történetünk legfontosabb írásos emlékei. Mellettük láthatók régi térképek is, amelyeken községünk egykori elhelyezkedése és környezete tanulmányozható. A kiállítás részét képezi egy Családtörténeti kiállítás is, amely az egykor a Dőry-kastélyt birtokló családokról készült képekkel, dokumentumokkal illusztrált bemutató.

Részletek: Kiállítások

Települési értéktár

A 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló jogszabály alapján 2014-ben Mihályiban is létrejött a Helyi Érték Bizottság. Az önkormányzati képviselőkből és külsős szakemberekből álló bizottság feladata, hogy összegyűjtse a községben fellelhető nemzeti értékeket, és összeállítsa a Települési Értéktárat.

Részletek: Települési értéktár