Mini bölcsőde kialakítása Mihályi településen

Készült: 30 december 2021
Találatok: 5245

Tartalomjegyzék

Kedvezményezett neve: Mihályi Község Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9342 Mihályi, Kisfaludi utca 7.

Pályázati konstrukció: Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Projekt címe: Mini bölcsőde kialakítása Mihályi településen

Projekt azonosítószám: TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00035

Elnyert támogatás: 83 849 999,-Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: ERFA

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2019.09.30.

A projekt befejezésének határideje: 2023.09.30.

Projekt célja és tartalma:

A Győr-Moson-Sopron megyében, a Rábaközben található Mihályi település önkormányzata elkötelezett a helyi oktatási, egészségügyi ellátórendszer folyamatos fejlesztése mellett. Településünkön több csoportos óvoda, 8. évfolyamos általános iskola, táncművészeti iskola, háziorvosi és fogorvosi szolgálat, posta és gyógyszertár is működik. Mihályi község életét a gazdag kulturális és civil élet teszi majdnem teljessé. Az elmúlt években sikerült az ellátórendszer több intézményét felújítani, korszerűsíteni és ennek is köszönhetően Mihályi település egyre vonzóbb, élhetőbb településsé válik, ugyanakkor a bölcsődei ellátás megoldatlan ezidáig.

Ma Magyarországon a családfenntartó szülők szándékuk szerint szeretnék megőrizni munkahelyüket, visszatérni a munka világába, mindezt úgy, hogy a családanyák anyai szerepükben is helyt tudjanak állni. A változó élethelyzetekre megoldás a 3 év alatti gyermeket nevelő családok számára egy olyan bölcsődei ellátó hely létrehozása, mely figyelembe veszi a családok különböző szükségleteit, igényeit, és próbál adekvát válaszokat adni azokra, mindezt úgy, hogy a helyi igényekhez és lehetőségekhez egyaránt igazodik.

Mihályiban a meglévő adottságok és lehetőségek, a jelentkező társadalmi igények, valamint a későbbi gazdaságos üzemeltetési körülmények figyelembevételével önkormányzatunk azt a célt tűzte ki, hogy egy korszerű, magas színvonalú egycsoportos, 7 kisgyermek napközbeni ellátására, nevelésére alkalmas, melegítő konyhával rendelkező minibölcsőde jöjjön létre. A tervezett minibölcsőde helyén jelenleg a már használaton kívüli főzőkonyha és a működő óvoda(épület) található. A tervezett minibölcsőde az óvoda épületéhez fizikálisan kapcsolódik, ugyanakkor az óvodától teljesen elkülönítve valósulhat majd meg: külön bejárattal; elkülönített játszóudvarral és épületszerkezetileg tűzgátló módon elválasztva.

A tervezési program alapján 1 csoportszobás minibölcsőde kerül kialakításra, amely a hatályos jogszabályok alapján hét (különleges esetben 8 fő) gyermek napközbeni ellátását teszi lehetővé. A csoportszobához megfelelő méretű átadó, vizesblokk és öltöző kialakítását tervezzük. A minibölcsőde főbejárata az épület déli oldalán található, mely akadálymentesen megközelíthetően lesz kialakítva. A terv szerint az épületben kialakításra kerül egy melegítőkonyha fehérmosogatóval; egy személyzeti öltöző és wc; egy akadálymentes mosdó-wc; egy iroda és egy mosoda helyiség. A tervezett kialakítás révén az épületben az egycsoportos mini bölcsődében nevelhető, gondozható gyermekek számára vonatkozó előírásokat tartalmazó 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet és MSZE 24210-1:2012 építészeti szabványban által előírt összes feltétel teljesül, valamint a szükséges funkcionális helyiségek kialakításra kerülnek így. A minibölcsőde teljeskörűen akadálymentesen kerül kialakításra az esélyegyenlőség elvének megfelelően.

Az udvaron korszerű játszóudvar létesül: mozgásfejlesztő eszközökkel, játékokkal. A pályázat keretében tervezünk eszközbeszerzést is, melyek a minibölcsőde udvarának kialakításához, a csoportszobához, új épületben kialakítandó új funkciójú helyiségekhez, irodához szükségesek. Az energetikai követelmények teljesítésére a homlokzatot és födémet hőszigetelni kell. A régi elvetemedett nyílászárók helyett, új hőszigetelt homlokzati nyílászárók lesznek beépítve. A jelenlegi gázkazánt új kondenzációs gázkazánra cseréljük, az épületben kondenzációs gázkazánról üzemeltetett radiátoros fűtés rendszer lesz kialakítva termoszelepes radiátorokkal.

A csoportszoba méretének megfelelően összesen max. 8 fő bölcsődés gyermek befogadására alkalmas. A helyiségeket könnyen tisztítható és fertőtleníthető, csúszásmentes burkolattal, falsarkokat élvédelemmel látjuk el, mosható lábazatot kell készíteni. A tetőhéjalás töredezett, párazárás nélküli, ezért szükséges a tetőhéjalás cseréje, alátétfólia elhelyezése. Az régi étkezőben a padlószerkezet megsüllyedt, így ennek helyreállítása is indokolt. Az új minibölcsőde megépítésével, 7 új bölcsődei férőhely biztosításával lehetőség nyílik a társadalmi igény kielégítésére, a bölcsődei ellátás igénybevételére, így a településen élő gyermeket vállalók hátrányos helyzete megszűnik a gyermekellátás igénybevétele terén, ezáltal pedig kibővül a szülők foglalkoztathatóságának lehetősége, mellyel közvetett gazdaságélénkítés is megvalósul.

50%-os készültségi állapot pdf

 

 


A kivitelezés elérte a 15%-os készültséget 2023.01.17. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Letaposott-szennyezett agyag, illetve földpadló, feltöltés bontása, Válaszfal alapok bontása, kihordása, talajjavító réteg készítése. Talajjavító réteg tükrözése. Nyíláskialakítás teherhordó falban, áthidaló elhelyezését követően, falazás, épületgépészeti csővezeték szerelés készítése. Kavics feltöltés tükrözése, tömörítése. Fólia és betonacélháló terítése, majd vasalt aljzatbeton készítése, Bontott nyílások káva kialakítása. Nyílásbontás teherhordófalban, pillér falazás, áthidaló elhelyezés, nyílás befalazás. Bontott nyílások káváinak kialakítása, nyílás befalazás, vakolatjavítás. homlokzati nyílászárók bontása, új műanyag nyílászárók beépítése.

A kivitelezés elérte a 25%-os készültséget 2023.02.08. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Belső vakolatok leverése, belső oldalfal vakolás, vakolat javítás, lábazati vb. gerenda bevonása vízszigetelő tapasszal illetve XPS szigetelő lapokkal. Vasalt aljzatbeton talajnedvesség elleni szigetelést megelőző kellősítése, majd talajnedvesség elleni szigetelés készítése. Gipszkarton válaszfalak kialakítása, gipszkarton álmennyezet kialakítása, belső oldalfalak vakolása. A homlokzati nyílászárók beépítésre kerültek. A talajnedvesség elleni szigetelés elkészült. A válaszfalak és a mennyezet kialakítása folyamatban van.

bolcsi1

bolcsi2

bolcsi3

bolcsi4


A kivitelezés elérte az 50%-os készültséget 2023.03.17. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Villamos alapszerelés készítése, szerelt válaszfalak építése, villany alapszerelés, GK egyoldali borítás készítése. Vakolat javítás, Gépészeti és villamos alapszerelés készítése. Gipszkarton álmennyezet borításának készítése, gipszkarton falak szigetelésének elhelyezése, majd zárása. Épületgépészeti alapszerelés. Lépésálló hungarocell terítése padló rétegrendbe, vasháló és hőtükrös fólia elhelyezése. Gipszkarton falak és álmennyezet zárása, padló hőszigetelés fektetése technológiai fóliával, gipszkarton falak és álmennyezet zárása, padló hőszigetelés fektetése technológiai fóliával. Külső tereprendezési munkák, járdabontás, törmelék elszállítása lerakóhelyre. Esztrich beton készítése padló rétegrendben.

bolcsi5

bolcsi6

bolcsi7

bolcsi8

bolcsi9

bolcsi10

 


A kivitelezés elérte az 100%-os készültséget 2023.06.14. napján.

Az alábbi munkák készültek el:

Esztrich beton készítése padló rétegrendben. Bejárati ajtó és oldalvilágítóinak beépítése, belső nyílászárók elhelyezése, vakolatjavítása. Sérült vakolat leverése homlokzatról. Sérült vakolat leverése homlokzatról, homlokzati vakolat javítás. Az aljzatbetonozás elkészülte, a törmelékelszállítás és tereprendezés, a belső ajtók elhelyezése, a belső festési munkák előkészítése. Beltéri ajtó beépítése, homlokzati vakolatjavítás, gipszkarton felületek hézagolása bandázsolása, festéselőkészítő munkák. Belső fa ablakok elhelyezése. Vakolatjavítás, homlokzaton gipszkarton felületek glettelése, festéselőkészítő munkák.

A projekt sikeresen lezárult, a kivitelező szerződésszerűen teljesített, a műszaki ellenőr végigkövette a beruházást, a bölcsődei szakértői tevékenység is megvalósult. A Mini Bölcsőde megépítésével lehetőség nyílt a társadalmi igény kielégítésére, a bölcsődei ellátás igénybevételére, ezáltal pedig kibővült a szülők foglalkoztathatóságának lehetősége, mellyel közvetett gazdaságélénkítés is megvalósul. Az új intézmény biztosítja a bölcsőde zavartalan működését, és szavatolja a kisgyermekek gondtalan játéka mellett az egészséges testi és lelki fejlődésüket is.

bolcsode 100

bolcsode 101

bolcsode 102

bolcsode 103

bolcsode 104

bolcsode 1053 bolcsode 1063

bolcsode 107

bolcsode 1083 bolcsode 109

bolcsode 110