Mini bölcsőde kialakítása Mihályi településen

Készült: 30 december 2021
Találatok: 5241

Tartalomjegyzék

Kedvezményezett neve: Mihályi Község Önkormányzata

Kedvezményezett címe: 9342 Mihályi, Kisfaludi utca 7.

Pályázati konstrukció: Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése

Projekt címe: Mini bölcsőde kialakítása Mihályi településen

Projekt azonosítószám: TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00035

Elnyert támogatás: 83 849 999,-Ft

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: ERFA

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2019.09.30.

A projekt befejezésének határideje: 2023.09.30.

Projekt célja és tartalma:

A Győr-Moson-Sopron megyében, a Rábaközben található Mihályi település önkormányzata elkötelezett a helyi oktatási, egészségügyi ellátórendszer folyamatos fejlesztése mellett. Településünkön több csoportos óvoda, 8. évfolyamos általános iskola, táncművészeti iskola, háziorvosi és fogorvosi szolgálat, posta és gyógyszertár is működik. Mihályi község életét a gazdag kulturális és civil élet teszi majdnem teljessé. Az elmúlt években sikerült az ellátórendszer több intézményét felújítani, korszerűsíteni és ennek is köszönhetően Mihályi település egyre vonzóbb, élhetőbb településsé válik, ugyanakkor a bölcsődei ellátás megoldatlan ezidáig.

Ma Magyarországon a családfenntartó szülők szándékuk szerint szeretnék megőrizni munkahelyüket, visszatérni a munka világába, mindezt úgy, hogy a családanyák anyai szerepükben is helyt tudjanak állni. A változó élethelyzetekre megoldás a 3 év alatti gyermeket nevelő családok számára egy olyan bölcsődei ellátó hely létrehozása, mely figyelembe veszi a családok különböző szükségleteit, igényeit, és próbál adekvát válaszokat adni azokra, mindezt úgy, hogy a helyi igényekhez és lehetőségekhez egyaránt igazodik.

Mihályiban a meglévő adottságok és lehetőségek, a jelentkező társadalmi igények, valamint a későbbi gazdaságos üzemeltetési körülmények figyelembevételével önkormányzatunk azt a célt tűzte ki, hogy egy korszerű, magas színvonalú egycsoportos, 7 kisgyermek napközbeni ellátására, nevelésére alkalmas, melegítő konyhával rendelkező minibölcsőde jöjjön létre. A tervezett minibölcsőde helyén jelenleg a már használaton kívüli főzőkonyha és a működő óvoda(épület) található. A tervezett minibölcsőde az óvoda épületéhez fizikálisan kapcsolódik, ugyanakkor az óvodától teljesen elkülönítve valósulhat majd meg: külön bejárattal; elkülönített játszóudvarral és épületszerkezetileg tűzgátló módon elválasztva.

A tervezési program alapján 1 csoportszobás minibölcsőde kerül kialakításra, amely a hatályos jogszabályok alapján hét (különleges esetben 8 fő) gyermek napközbeni ellátását teszi lehetővé. A csoportszobához megfelelő méretű átadó, vizesblokk és öltöző kialakítását tervezzük. A minibölcsőde főbejárata az épület déli oldalán található, mely akadálymentesen megközelíthetően lesz kialakítva. A terv szerint az épületben kialakításra kerül egy melegítőkonyha fehérmosogatóval; egy személyzeti öltöző és wc; egy akadálymentes mosdó-wc; egy iroda és egy mosoda helyiség. A tervezett kialakítás révén az épületben az egycsoportos mini bölcsődében nevelhető, gondozható gyermekek számára vonatkozó előírásokat tartalmazó 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet és MSZE 24210-1:2012 építészeti szabványban által előírt összes feltétel teljesül, valamint a szükséges funkcionális helyiségek kialakításra kerülnek így. A minibölcsőde teljeskörűen akadálymentesen kerül kialakításra az esélyegyenlőség elvének megfelelően.

Az udvaron korszerű játszóudvar létesül: mozgásfejlesztő eszközökkel, játékokkal. A pályázat keretében tervezünk eszközbeszerzést is, melyek a minibölcsőde udvarának kialakításához, a csoportszobához, új épületben kialakítandó új funkciójú helyiségekhez, irodához szükségesek. Az energetikai követelmények teljesítésére a homlokzatot és födémet hőszigetelni kell. A régi elvetemedett nyílászárók helyett, új hőszigetelt homlokzati nyílászárók lesznek beépítve. A jelenlegi gázkazánt új kondenzációs gázkazánra cseréljük, az épületben kondenzációs gázkazánról üzemeltetett radiátoros fűtés rendszer lesz kialakítva termoszelepes radiátorokkal.

A csoportszoba méretének megfelelően összesen max. 8 fő bölcsődés gyermek befogadására alkalmas. A helyiségeket könnyen tisztítható és fertőtleníthető, csúszásmentes burkolattal, falsarkokat élvédelemmel látjuk el, mosható lábazatot kell készíteni. A tetőhéjalás töredezett, párazárás nélküli, ezért szükséges a tetőhéjalás cseréje, alátétfólia elhelyezése. Az régi étkezőben a padlószerkezet megsüllyedt, így ennek helyreállítása is indokolt. Az új minibölcsőde megépítésével, 7 új bölcsődei férőhely biztosításával lehetőség nyílik a társadalmi igény kielégítésére, a bölcsődei ellátás igénybevételére, így a településen élő gyermeket vállalók hátrányos helyzete megszűnik a gyermekellátás igénybevétele terén, ezáltal pedig kibővül a szülők foglalkoztathatóságának lehetősége, mellyel közvetett gazdaságélénkítés is megvalósul.

50%-os készültségi állapot pdf